Kozijnen schuren in 4 overzichtelijke stappen

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 13:12

Hoe kun je zelf professioneel je kozijnen schuren?

Je hoeft geen professionele schilder te zijn om je kozijnen een goede opknapbeurt te geven! Echter kiezen wel veel mensen voor een schilder, aangezien ze denken dat ze het zelf niet kunnen.

Door je kozijnen zelf te schuren en te schilderen bespaar je heel veel geld, je moet er alleen wel op rekenen dat het een tijdrovende klus is. Echter met een goede voorbereiding en het goede materiaal gaat dit jou ook lukken! 

Laten we door de stappen lopen die nodig zijn om de kozijnen weer te laten lijken als nieuw.

Stap 1: Kozijnen schoonmaken en ontvetten

Alvorens je begint met het opknappen van je kozijnen, moet je eerst zorgen dat ze schoon worden gemaakt. Nadat de kozijnen schoon zijn, kun je ze gaan ontvetten. Zoals de naam al doet vermoeden zorg je ervoor dat het achtergebleven vet van de kozijnen wordt afgehaald. 

Waarom zou je kozijnen schoonmaken en ontvetten?

Wanneer je kozijnen schoon en ontvet zijn, hecht de verf in een later stadium vele male beter. Daardoor kun je langer kan genieten van het werk dat je geleverd heb.

Hoe kun je kozijnen ontvetten?

Vroeger gebruikte mensen vaak ammoniak. verhouding 1 liter ammoniak op 10 liter water. Tegenwoordig kun je ook met een biologische ammoniakvervanger gebruiken zoals Universol. 

Zorg ervoor dat het met een schone doek aanbrengt op de kozijnen en zorg te allen tijde voor een beetje frisse lucht. 

Stap 2: Houtrot verhelpen

Houtrot is een schimmel in je kozijn. Het zit vaak in hoekjes en op onderdorpels van kozijnen. Houtrot kan alleen ontstaan wanneer er zuurstof bij het hout kan komen, dus het is belangrijk dat er een goede laag verf over het kozijn heen zit, zodat er geen houtrot kan ontstaan. 

Verwijderen houtrot in kozijnen

  • Hak de houtrot uit je kozijn met beitel en hamer. Doe dit net zo lang, totdat je zeker weet dat alle houtrot verwijdert is
  • Impregneer het aangetaste hout met houtrotimpregneer, zodat de houtrotvuller beter hecht
  • Vul het gat op met houtrotvuller. Wanneer de houtrotvuller uitgehard is kun je beginnen met schuren. 

Stap 3: Het schuren van kozijnen

Na het schoonmaken en ontvetten, komt het schuren van de kozijnen. Kozijnen schuren zorgt ervoor dat de verf een veel betere hechting heeft met het kozijn. Hoe werkt dat dan precies? Doordat je met het schuurpapier eigenlijk allemaal minikrasjes aanbrengt in het kozijn, hecht de verf daar beter op.

Kozijnen schuren met schuurmachine?

Wij zouden aanraden om je kozijnen te schuren met een schuurmachine. Het is makkelijk en zorg voor een beter resultaat. Je hebt dan een muisschuurmachine of deltaschuurmachine nodig. Uiteraard kun je het ook met de hand doen, dan duurt het wel wat langer.

Kozijnen schuren met welk schuurpapier?

Afhankelijk van de staat van het kozijn gebruik je ander schuurpapier:

  • Korrel 80 - 120 voor nieuw houten kozijnen
  • Korrel 80 - 120 voor kozijnen met een slechte (afbladderende) verflaag. Eerst de afbladerende verlagen afkrabben met een verfkrabber
  • Korrel 150 - 180 voor kozijnen met een goede verflaag of eerste grondlaag.

Stap 4: Kozijnen verven

Zijn de kozijnen helemaal opnieuw geschuurd? Dan is het belangrijk dat je ze eerst even helemaal stofvrij maakt. Vervolgens kun je ze met een nat doekje met wat St. Marc afnemen zodat het weer schoon en ontvet is. Vervolgens kun je de alles wat nodig is afplakken met afplaktape, zodat je alleen schildert wat nodig is!

Als je kozijnen helemaal klaar zijn om geschilderd te worden moet je goed kijken wat er nodig is om je kozijnen goed in de verf te zetten. Heb je bijvoorbeeld grondverf nodig? Heb je alleen de hoogglans of zijdeglans nodig? Hoeveel lagen heb ik nodig etc. Voor de echte tips zouden wij aanraden om bij een verfwinkel advies te vragen, die hebben daar veel meer ervaring in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.