Alles wat je moet weten voor je laminaat gaat leggen!

Eindelijk is het moment daar, je hebt een nieuwe woning, kamer of studio. Nu kan het leuke gedeelte beginnen, het inrichten van je nieuwe huis.

Wordt het een groene muur of gaan we toch voor RAL 90/10, past mijn oude bank eigenlijk wel in deze woonkamer en wat voor vloer gaan we leggen?

Laten we de oude vloer liggen? Gaan we voor een pvc vloer of laminaatvloer? Of doen we toch wat duurdere gietvloer...

Genoeg om te kiezen wanneer je een nieuw stekkie hebt gevonden. Mocht je uiteindelijk kiezen voor een laminaatvloer? Dan hebben wij hier de Laminaatgids die je vertelt wat je allemaal moet weten voordat je laminaat gaat leggen.

Inhoud Laminaatgids

In deze gids vertellen wij u graag alles over wat wij weten van laminaat. Als gereedschapsverhuurbedrijf doen wij zelf veel research naar van alles wat te maken heeft met laminaat. In deze gids gaan we het o.a. hebben over:

  • Hoe te beginnen?
  • Hoeveel m2 laminaat heb ik nodig?
  • Hoeveel m plint heb ik nodig?
  • Wat bepaalt de prijs en kwaliteit van laminaat?
  • Laminaat in de aanbiedingen, waar ben ik het voordeligst uit?
  • Zelf een laminaatvloer leggen?
  • Welk gereedschap heb je nodig om laminaat te leggen?

Hoe te beginnen?

Je stapt je nieuwe woning in en zit een kale betonnen vloer of een oude vloer en denkt: Dit kan wel een opknapbeurt gebruiken. Het leggen van een nieuwe vloer is een redelijk simpele ingreep waarmee je de sfeer in huis snel kan verbeteren. Maar hoe begin je daarmee?

Allereerst moet je bedenken wat je wil, wil je een lichte vloer of een donkere vloer? Wil je wellicht vloerverwarming onder je laminaat? Welke plinten wil je etc.

Het kan handig zijn om vloerstalen in huis te halen, zodat je kunt zien wat de kleur daadwerkelijk in je huis doet. Deze kun je meestal wel vragen bij een bouwmarkt of online laten toesturen.

Hoeveel m2 laminaat heb ik nodig?

Eenmaal een keuze gemaakt over welk laminaat je gaat kiezen, dan volgt de volgende stap. Berekenen hoeveel vierkante meter laminaat je nodig hebt. Kluspakkethuren.nl heeft eerder al een artikel geschreven met een handige rekentool, waarmee je precies uit kunt rekenen wat je nodig hebt. Om de Laminaat(bespaar)calculator te kunnen invullen, moet je de maten van je kamer(s) weten. Hiervoor kun je een rolmaat of de plattegrond van je huis gebruiken.

Hoeveel meter plint heb ik nodig?

Als je eenmaal weet wat de maten zijn, kun je het ook het aantal meter plint bereken. Als je de Laminaat(bespaar)calculator al geopend hebt, zie je dat deze ook makkelijk berekend kunnen worden.

Wat bepaalt de prijs en kwaliteit van laminaat?

Wanneer je weet hoeveel vierkante meter laminaat en hoeveel meter plint je nodig hebt, kun je een schatting gaan maken wat het je allemaal gaat kosten.

Maar wat bepaalt de prijs van laminaat? Dat heeft o.a. te maken met de kwaliteit en de lengte en breedte van de laminaatplanken. Benieuwd hoe dat precies zit? In een eerder artikel hebben wij onderzoek gedaan naar prijs kwaliteit verhouding van laminaat. De keuze is aan u!

Laminaat in de aanbieding, waar ben ik het voordeligst uit?

Verbouwen of klussen is al duur genoeg, dus als er laminaat in de aanbieding is koop ik dat natuurlijk. Dat is een logische gedachte, maar ben je daadwerkelijk goedkoper uit? Kluspakkethuren heeft in 2021 voor 3 maanden lang de prijzen van o.a. het Praxis laminaat, Hornbach laminaat en Karwei laminaat bijgehouden. De bevindingen van dit onderzoek zijn verrassend en kun je hier lezen.

Zelf een laminaatvloer leggen?

Als je dan uiteindelijk je vloer zo voordelig mogelijk hebt uitgekozen kun je beginnen aan de laatste stap. Het leggen van je laminaatvloer, althans als je daar voor kiest.

In de Laminaat(bespaar)calculator kun je bereken of je het de moeite waard vindt om de vloer zelf te leggen of te laten leggen.

Kies je ervoor om je vloer zelf te leggen, dan is het raadzaam om Youtube even af te speuren naar goede instructiefilmpjes. Kluspakkethuren heeft zelf ook een selectie gemaakt van de beste filmpjes.

Daarnaast moet je uiteraard de beschrijving op het laminaat van de fabrikant lezen. Daarin staat ongetwijfeld in dat ongeveer 48 uur moet laten acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen en hoeveel afstand je moet houden tussen de vloer en de muur.

Welk gereedschap heb je nodig om laminaat te leggen?

Dat is een goed vraag, want er zijn in dit geval meerdere opties. Sommige vinden het fijn om laminaat te snijden/knippen met een laminaatsnijder. Andere kiezen er toch voor om laminaat te leggen met bijvoorbeeld een decoupeerzaag. Uiteindelijk moet je kiezen waar jij je het prettigst bij voelt. Onze voorkeur ligt bij de decoupeerzaag omdat die het meest veelzijdig is.

Daarnaast heb je natuurlijk nog allerlei gereedschappen en hulpmiddelen die het leggen van een laminaatvloer een stuk makkelijk maken. Al deze hulpmiddelen zitten in de laminaatpakketten van Kluspakkethuren.nl. Daarnaast kun je ook gereedschap huren om hoge en lage plinten te leggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.