Wat is het verschil tussen Laminaat en PVC?

Gepubliceerd op 30 mei 2023 om 10:49

Laminaat en PVC zijn beide populaire manieren om de vloer te bedekken. Echter verschillen ze wel op bepaalde vlakken, bijvoorbeeld in de samenstelling van het materiaal en ook op de manier van leggen. Na het lezen van dit artikel snap je wellicht waarom je in sommige huurhuizen verplicht PVC moet leggen in plaats van laminaat.

Samenstelling materiaal

PVC-vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride, dat is een soort kunststof die voor vele toepassingen wordt gebruikt. Laminaatvloeren bestaan uit samengeperste houtvezels met een melamineharslaag. In een eerder artikel schreven wij eerder hoe een laminaatplank is opgebouwd.

Uiterlijk Laminaat en PVC

Waar PVC-vloeren beter zijn in het imiteren van realistische hout,- steen- of tegelpatronen, zie je dat laminaatvloeren voornamelijk houtpatronen hebben. Echter probeert de laminaat fabrikant de laatste jaren ook te experimenteren met andere patronen op het laminaat.

PVC kan beter tegen vocht

In de regel is PVC beter bestand tegen vocht dan laminaat. Dit is natuurlijk ook niet gek als je bedenkt dat PVC van een kunststof is gemaakt en laminaat van houtvezels. PVC is waterbestendig en kan in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens worden gelegd. Laminaat is gevoeliger voor water en kan beschadigd raken als het langdurig wordt blootgesteld aan vocht. Echter is er ook laminaat dat tegen vochtige ruimtes kan, maar dat is dan natuurlijk een stuk duurder dan normaal laminaat

Installatie 

PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in zowel klik- en vergrendelsystemen als zelfklevende opties. Ze kunnen rechtstreeks op de ondervloer worden gelegd zonder lijm.

Laminaatvloeren worden meestal geïnstalleerd met een zwevende vloermethode, waarbij de planken aan elkaar worden geklikt zonder lijm of spijkers. Laminaat kan echter ook worden gelijmd op de ondervloer.

Beide vloeren kun je uiteraard leggen met de gereedschapspakketten die Kluspakkethuren.nl in huis heeft.

PVC-vloeren warmer en geluidsdichter

PVC-vloeren bieden meestal betere geluids- en warmte-isolatie dan laminaat. PVC heeft van nature een hogere dichtheid en kan geluiden beter absorberen. Het voelt ook warmer aan onder de voeten dan laminaat.

Beide vloeren gemakkelijk te onderhouden

Beide vloeren zijn relatief gemakkelijk te onderhouden. PVC-vloeren kunnen worden schoongemaakt met water en een mild reinigingsmiddel, terwijl laminaatvloeren moeten worden gereinigd met speciale laminaatreinigers om beschadiging van de melamineharslaag te voorkomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.