Nieuwe manier van consumptie is hard nodig!

Gepubliceerd op 5 maart 2024 om 11:24

Nieuwe manier van consumptie is hard nodig!

Bend the trend, oftewel, buig de trend. Dat is de oproep die een nieuw rapport van de VN opnieuw doet in het rapport The Global Resources Outlook 2024. Zoals de naam van het rapport al doet vermoeden gaat het over de verwachtingen van de ´aardse bronnen´ die wij tot onze beschikking hebben. Het verschijnen van dit artikel is voor ons wederom een signaal dat we snel moeten veranderen. In het kort vertellen we graag een paar dingen uit het rapport en roepen we op tot actie.


Feiten & Cijfers

Het gebruik van materiële hulpbronnen (grondstoffen) is de afgelopen 50 jaar meer dan verdrievoudigd. In 1970 gebruikten wij als mensheid 30 miljard ton. In 2020 hebben wij voor 106 miljard ton aan grondstoffen verbruikt volgens het onderzoek van de VN.

Uiteraard is uitputting van onze aarde niet het enige wat problematisch is. Het winnen en verwerken van deze materiële grondstoffen zorgt ook nog eens voor veel uitstoot. Op dit moment is het verantwoordelijk voor 55% van de totale uitstoot van broeikasgassen 

Mocht er niets veranderen dan is de verwachting dat wij in 2060 nog eens 60% meer grondstoffen zullen gebruiken. En dan hoeven wij u niet te vertellen dat we dat niet vol kunnen houden. Tijd voor verandering!

Consumptie indammen

Veel aanbevelingen van het onderzoek zijn gericht op maatregelen die consumptie indammen. Hierbij kun je denken aan het circulair maken van de economie en ook het ontwikkelen van bedrijfsmodellen die afval verminderen, hergebruik stimuleren, recyclen, repareren etc. 

Uiteraard proberen wij bij Kluspakkethuren.nl om doe-het-zelvers te helpen hun klusprojecten makkelijker en succesvoller te laten verlopen. Maar we zijn er ook om mensen bewust te maken over het gebruik van spullen.

Wij proberen met onze kluspakketten te laten zien dat je prima je eigen doe-het-zelf project kunt uitvoeren, zonder dat je daar nieuwe spullen voor hoeft aan te schaffen. Daarnaast is het ook nog eens voordeliger om te huren dan alles zelf aan te schaffen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Uiteraard kun je je afvragen welke invloed jij als individu hebt op het wereldwijde gebruik van grondstoffen. Die vraag stellen wij onszelf ook wel eens. Wat maken die al gehuurde kluspakketjes per jaar  worden nou uit op het totaal? 

Terechte vragen uiteraard, maar tegelijkertijd denk ik dat alle kleine beetjes helpen. Het verhuren van gereedschapspakketten zorgt allereerst voor het succesvol uitvoeren van een doe-het-zelf project, en tegelijkertijd hopen wij dat het ook zorgt voor een stukje bewustwording over het omgaan met spullen. Wellicht kies je er dan in de toekomst ook voor om eerder iets te huren dan te kopen. Dat zou al een mooie winst zijn! 

Daarnaast kun jij als individu met jouw gedrag mensen om je heen beïnvloeden of aan het denken zetten. Als jij er bijvoorbeeld voor kiest om bepaalde dingen te laten of juist voor duurzamere opties te kiezen dan kan dat vragen oproepen. Dit geeft een mooie opening om een gesprek te voeren over hoe wij met de aarde om kunnen gaan.

Oplossingen?

Zoals het rapport al zegt moeten we de trend buigen, want doorgaan op deze voet kan simpelweg gewoon niet. Hoe gaan we dat dan doen, zijn er oplossingen?

Het zou mooi zijn als wij hier een lijstje met oplossingen kunnen overleggen, maar dat gaat helaas niet. Wel wordt er in het rapport veel nadruk gelegd op technologische innovatie en beleidsmaatregelen in het bevorderen van duurzaam resource management. Het benadrukt het belang van investeringen in groene technologieën en het creëren van beleidskaders die duurzaamheid bevorderen en negatieve milieu-impact verminderen.

Dat zijn misschien zaken die nog een beetje ver van ons bed staan, dus wat kun jij nu al doen?

Minder, Minder & meer

Wat je nu al kunt doen is vrij simpel, maar tegelijkertijd, heel moeilijk. Het is namelijk minderen, maar sommige dingen mogen ook wel wat meer gelukkig.

Met welke dingen zou je alvast kunnen minderen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Dat is een hele lijst, hier slechts een kleine greep:

  • Minder nieuwe spullen kopen
  • Minder energie verbruiken
  • Minder ver en vaak reizen
  • Minder plastic gebruiken
  • Minder dierlijke producten gebruiken
  • Minder vliegen

En zo verder. Eigenlijk moeten we veel van onze luxe/welvaart die we verworven hebben minderen, en dat is niet altijd even leuk en makkelijk.

Gelukkig zijn er ook zaken die je meer kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen:

  • Meer bewustwording creëren over het milieu
  • Meer planten eten 
  • Meer met de fiets 
  • Meer met het openbaar vervoer
  • Meer supporten en gebruik maken van duurzame initiatieven 
  • En uiteraard meer spullen huren ipv kopen

 

Hopelijk kunnen we op deze manier onze consumptiemaatschappij langzaam ombuigen tot een duurzamer bestel. Maar dan moeten we wel met z'n alle aan de bak. Doet u mee?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.