E-Waste, ofwel, elektrische apparaten is de snelgroeiende afvalstroom ter wereld

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 13:11

Elektrische apparaten zorgen voor 50 miljoen ton afval per jaar en daarmee is E-waste de snel groeiende afvalstroom ter wereld. Het produceren van al deze elektrische apparaten kost ontzettend veel grondstoffen en daardoor hebben deze apparaten een grote milieu-impact.

Recyclen?

Het zou toch anders moeten kunnen zou je zeggen? Gelukkig wel! Momenteel wordt nog maar 15-20% van de apparaten gerecycled, maar tegenwoordig is er veel meer aandacht voor het circulair ontwerpen van elektrische apparaten. Dit betekent dat de elektrische apparaten zo worden ontworpen dat ze aan het einde van hun leven weer een opnieuw gebruikt kunnen worden als product, onderdeel of als grondstof.

Deeleconomie

Daarnaast is de deeleconomie ook in opkomst. De deeleconomie is een systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn dat je als buren beslist dat je allemaal gebruik maakt van dezelfde grasmaaier, dus in plaats van dat ieder huishouden 1 grasmaaier heeft, hebben 5 huishoudens 1 grasmaaier die ze om de beurt gebruiken. Dat scheelt in aanschafkosten, ruimte en deze manier van delen zorgt voor minder vraag, en dus uiteindelijk productie, van elektrische apparaten.

Niet kopen, maar huren

Het idee van kluspakkethuren.nl sluit aan bij de deeleconomie. Het is natuurlijk zonde om als consument alle spullen aan te schaffen om een laminaatvloer te leggen en dit vervolgens maar eens in de 5 á 10 jaar te gebruiken wanneer je een vloertje legt.

Kluspakkethuren.nl stelt volledige kluspakketten samen en biedt deze aan op huurbasis waardoor de consument zelf niets hoeft aan te schaffen. Op deze manier hoopt kluspakkethuren.nl bij te dragen aan het verlagen van de vraag naar elektrische apparaten, waardoor uiteindelijk de afvalstroom van elektrische apparaten kleiner moet worden