Welke schuurmachine heb ik nodig?

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 17:50

Alles over schuurmachines

De schuurmachine is een essentieel stuk gereedschap bij vele klussen. Daarom besteden wij graag aandacht aan dit gereedschap, zodat jij op een zo goed mogelijke manier aan je klus kunt beginnen. In deze blog laten we je zien welke schuurmachines er allemaal zijn, waarvoor je ze het beste kunt gebruiken en wat de voor en de nadelen zijn. In deze blog laten we de schuurmachines voor vloeren, wanden en planfonds nog even achterwegen

De schuurmachines die we gaan behandelen zijn:

  • De deltaschuurmachine of de driehoekige schuurmachine
  • De vlakschuurmachine of de vierkante/rechthoekige schuurmachine
  • De excentrische schuurmachine ook wel de ronde schuurmachine
  • De bandschuurmachine
twee schuurmachines ingezoomd

De deltaschuurmachine 

De deltaschuurmachine kun je herkennen aan zijn 3 hoekige vorm, daarom wordt het ook wel eens de driehoekige schuurmachine genoemd. Doordat deze schuurmachine driehoekig is kun je makkelijke in de moeilijke hoekjes komen. Dat is een groot voordeel van deze schuurmachine. 

Echter doordat het schuuroppervlak van de driehoekige schuurzool vaak kleiner is dan schuurzolen van andere schuurmachines, is de deltaschuurmachine minder geschikt voor grotere oppervlaktes.

De driehoekige schuurzool van een deltaschuurmachine

Vlakschuurmachine

Een dewalt vlakmachine

de vlakschuurmachine is te herkennen aan zijn vierkante of rechthoekige schuurzool. De vlakschuurmachine is uitermate geschikt om grotere oppervlaktes mee te schuren. Je kunt er bijvoorbeeld deuren of plaatmateriaal mee schuren. Je kunt deze grotere oppervlakte mooi vlak schuren of bijvoorbeeld verfresten wegschuren.

Aangezien die vierkant is kun je er wel mee in hoekjes komen, maar dit apparaat is daar niet hee geschikt voor. Daar kun je beter een deltaschuurmachine voor gebruiken


Excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine of de ronde schuurmachine is een machine die zich onderscheid door de manier van bewegen. De excentrische schuurmachine maakt namelijk roterende bewegingen. 

De excentrische schuurmachine is, net als de vlakschuurmachine, geschikt voor grotere oppervlakte. Persoonlijk vind ik de excentrische schuurmachine wel fijner werken. 

Echter is de excentrische schuurmachine niet geschikt voor lastige hoeken, simpelweg omdat de ronde schuurzool daar niet bij komt.

Een excentrische makitaschuurmachine

Een makita bandschuurmachine

Bandschuurmachine

De bandschuurmachine dankt zijn aan aan de ronddraaiende band die in het schuurapparaat zit. De bandschuurmachine is het schuurapparaat met de meeste power. (in vergelijking met de andere in deze blog) 

De bandschuurmachine is ideaal wanneer je een grovere schuurklus hebt of wanneer je nog een paar millimeter van een object af moet schuren om het passend te maken. 

 De bandschuurmachine is echt niet geschikt voor het fijnere werk. Wel kunnen sommige bandschuurmachines omgedraaid worden waardoor kleinere objecten geschuurd kunnen worden.


Meer weten over schuurmachines?

In deze blog hebben we het gehad over de verschillende handschuurmachines. Wil je nou meer leren over welke korrel schuurpapier je moet gebruiken voor welke klus, dan kun je dat binnenkort ook hier lezen. 

Kluspakkethuren.nl biedt ook een schuurpakket aan met een deltaschuurmachine en een excentrische schuurmachine. Deze zijn beide op accu, waardoor uw bewegingsvrijheid optimaal is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.