Steigerhouten lounge/hoekbank opknappen?

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 11:28

Zo’n 15 jaar geleden was het een enorme trend, meubels maken van gebruikt steigerhout. En nu zijn de steigerhoutenmeubels niet meer weg te denken uit ons huis of onze tuin. Niet gek! Want steigerhout is heel veelzijdig. Van stoere robuuste hoekbanken of buitenkeukens, naar mooi afgewerkte inbouwkasten of badkamermeubels. Het kan allemaal.

Steigerhout buiten

Waar vroeger steigerhout voornamelijk voor buitenmeubelen werd gebruikt, is in de loop der tijd steigerhout binnenshuis ook steeds populairder geworden. Toch wil ik het met u in deze blog hebben over steigerhouten meubelen die buiten staan. Want ook al kan steigerhout, hetzij behandeld, goed tegen alle type weersomstandigheden. Het is toch belangrijk dat u uw steigerhouten hoekbank of tafel eens in de twee jaar weer even een onderhoudsbeurt geeft.

Onderhoudsbeurt voor een nieuwe, frisse look

Met een onderhoudsbeurt zorgt u ervoor dat uw hoekbank of eettafel weer een frisse en nieuwe look krijgt. Misschien herkent u het wel dat de kleur van uw hout en beetje vaal of groen begint te worden. Als dat zo is dan is het tijd voor een opknapbeurt.

Droog hout

Wanneer u alle moed verzameld heeft om uw steigerhouten meubelen een opknapbeurt te geven, is het belangrijk dat u op een paar dingen let. Alvorens er geschuurd kan worden is het van belang dat het hout goed droog is. Plan uw opknapbeurt dus na een aantal dagen zonneschijn of zet uw meubels droog onder een afdak bijvoorbeeld . Het schuren van nat hout heeft namelijk geen zin. Het zorgt voor een lelijk resultaat, je schuurpapier zit vol met natte houtresten en nat hout kun je nog niet behandelen met een beits of verf.

Schuren

Wanneer het hout goed heeft kunnen drogen, kunt u het gaan schuren. Voor steigerhout gebruik ik meestal schuurpapier met korrel 80. Mocht het na een schuurbeurt met korrel 80 nog niet het gewenste resultaat hebben, kunt u de korrel altijd nog verhogen. Het is natuurlijk van belang om te weten hoe u moet schuren. Dat hangt af van de type afwerking op uw steigerhouten meubel. Onbewerkt steigerhout kun u schuren tot u de kleur mooi vindt, hoe langer u schuur hoe gladder en lichter van kleur het meubel wordt.

Schuren van verf & lak

Is uw meubel behandeld met een verf of lak laak, dan kunt u deze volledig van uw meubel afschuren. Dat komt doordat verf en lak een extra laag vormen op het hout, het trekt dus niet in het hout. Het volledig kaal schuren van het hout neem wel even tijd in beslag, maar met goede schuurmachines is het zo gedaan! Wanneer u besluit om een zelfde kleur verf aan te brengen, is het iets minder belangrijk om het volledig kaal te schuren.

Schuren van beits & olie

Is uw meubel behandeld met beits of olie? Dan is het een stuk moeilijker (lees bijna onmogelijk) om uw meubel helemaal terug te schuren naar de oude staat. Dit komt doordat beits en olie in het hout trekken. Heeft het dan wel zin om het te behandelen? Jazeker! Het is wel aan te raden om het hout vervolgens weer in een zelfde soort afwerking te zetten. Dus was uw hoekbank met greywash afgewerkt? Schuur deze dan goed op, tot het er weer mooi uitziet en het glad aanvoelt en zet hem vervolgens weer in de greywash.

Schoonmaken en afwerken 

Het is aan te raden om uw buitenmeubelen af te werken met een beits of een olie. Lak en verf kan ook, alleen dat vereist meer precisie om dat goed te doen. Na het schuren is het van groot belang dat u uw meubel goed schoonmaakt. Dit betekent dat u alle houtresten, splinters en stof van het meubelstuk verwijdert. Daarna maakt u het oppervlakte schoon met bijvoorbeeld allesreiniger of verfreiniger. Dit zorgt ervoor dat uw afwerkingslaag  beter hecht aan het hout. Wanneer u al deze stappen doorlopen heeft, kunt u uw meubel afwerken met een lak, olie, verf of wash naar wens!

Meubels onderhouden loont

Het is zeer aan te raden om uw meubels goed te onderhouden. Allereerst ziet het er goed en verzorgt uit wanneer u uw meubels goed onderhoud. Daarnaast verlengt het onderhouden van uw meubels ook de levensduur van uw meubels en gaan ze dus langer mee. Om u een handje te helpen met het onderhoud van uw steigerhoutenmeubels, hebben wij bij kluspakkethuren een Schuurpakket samengesteld. dit pakket is ideaal om uw meubels op te knappen!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.