Hoe boor ik in een betonnen muur?

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 14:55

Het boren van gaten in een betonnen muur kan lastig en spannend zijn, maar dat hoeft niet! Met het juiste gereedschap en een goede voorbereiding moet deze klus voor iedereen te doen zijn. Voor nog geen 50,- euro kun jij alle gewenste gaten in je muur boren. We laten je graag zien hoe je makkelijk en snel gaten kan boren in een betonnen muur.

Welk gereedschap jij nodig hebt

Om op een goede en veilige manier een gat te boren in een (betonnen) muur heb je volgende gereedschappen nodig:

 • Boorhamer
 • Leidingzoeker
 • Veiligheidsmaterialen zoals een bril, gehoorbescherming en evt. een stofmasker 

Boormachine, klopboormachine, boorhamer, wat is het verschil?

Als je niet helemaal thuis bent in de verschillende boormachines is het best lastig om te bepalen welke boormachine je nodig hebt voor welke klus. Dat is helemaal niet gek, maar gelukkig is het niet moeilijk om dat te leren. Wij gaan het je kort en bondig proberen uit te leggen. 

 

Boormachine

Geschikt voor:

 • Hout 
 • Kunststof 
 • Staal 
 • Zachtere steensoorten

Klopboormachine

Geschikt voor:

 • Hardere steensoorten

Niet geschikt voor:

 • Beton
 • Glas 
 • Tegels

Boorhamer

Geschikt voor:

 • Beton

Voorkom dat je in leidingen boort

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij precies weet waar de leidingen in jouw huis of kamer lopen, maar bij de meeste mensen is dit niet het geval. Nu weten de meeste mensen nog wel dat je onder of boven een stopcontact over het algemeen beter niet kunt boren, aangezien daar vaak stroomkabels lopen. Maar hoe weet je nou zeker dat je niet in leidingen boort?

 

Leidingzoeker

Om te voorkomen dat je in leidingen boort (en veel schade krijgt), kun je gebruik maken van een leidingzoeker.

De leidingdetector detecteert leidingen tot een bepaalde diepte in de muur. Wanneer je het apparaat over de muur beweegt zal de leidingdetector middel kleuren en geluiden laten weten of er leidingen achter de muur zitten.

Sommige leidingzoekers kunnen zowel elektriciteit, staal en houtconstructies detecteren. 

Je hebt leidingzoekers in verschillende prijsklasse en kunt ze bij sommige partijen ook huren.

Gereedschap kopen versus huren

Na het lezen van bovenstaande informatie is de stap om zelf gaten te boren in de muur wellicht al een beetje kleiner. Maar hoe pak je dat dan aan? 

Zoals al eerder beschreven heb je om gaten te boren in een betonnen muur een boorhamer en een leidingdetector nodig. Je kunt deze gereedschappen kopen, huren of lenen van andere uiteraard. 

Kopen

Wanneer je kiest voor kopen moet je ervan uitgaan dat je minimaal 150,- a 200,- euro kwijt bent en dan heb je gereedschap wat kwalitatief wat minder is. Als je semiprofessioneel gereedschap aanschaft ben je al snel rond de 500,- euro kwijt voor beide apparaten.

Na de koop ben je natuurlijk wel de eigenaar van het gereedschap en dat kan handig zijn als je het vaker gebruikt dan alleen voor die ene klus.

Huren

Wanneer je kiest voor huren moet je ervan uitgaan dat je voor een dag huur +/- 30,- euro kwijt bent in totaal. Dit is natuurlijk een stuk voordeliger, alleen ben je geen eigenaar van het product. Dus dit is een goede optie wanneer je sporadisch een klus aanpakt.

Bijkomend voordeel is dat de meeste verhuur bedrijven kwalitatief redelijk goed gereedschap verhuren. Dit helpt jou weer om je klus succesvolleren en vlotter te laten verlopen.  

Boren in beton met het Boor, en Schroefpakket

Kluspakkethuren.nl biedt speciaal voor het boren en schroeven in het rondom het huis het Boor, en Schroefpakket aan. Het Boor- en Schroefpakket bevat een Makita DHR242Z 18V Li-Ion Accu SDS-plus combihamer, een Accu Slagschroevendraaier, een leidingdetector die zowel elektrische leidingen als stalen profielen dectecteert en alle gangbare bitjes en boortjes.

De Combihamer heeft meerdere standen en kan zowel normaal boren als klopboren en hij kan natuurlijk ook gebruikt worden als boorhamer. En dat is wel zo handig wanneer je om een goede manier wil boren in een betonnen muur,

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.